Alle ondernemingen in Nederland moeten zich verplicht inschrijven bij de KVK en leveren dan informatie aan over bijvoorbeeld de naam van het bedrijf, contactgegevens, maar ook de namen van de personen die tekenbevoegd zijn namens het bedrijf. Veel ondernemers, vooral zelfstandigen zonder personeel, klagen al lange tijd dat hun privégegevens zo op straat liggen.
Door zich te beroepen op het databankenrecht zegt de KVK de privacy van ondernemers beter te kunnen beschermen. „KVK wil de voorwaarde invoeren dat handelsregistergegevens door derden niet doorzoekbaar mogen worden gemaakt op natuurlijk persoon. Ook wil KVK met de voorwaarden de rechtszekerheidsfunctie van het handelsregister waarborgen door te voorkomen dat mogelijk verouderde en daarmee onjuiste informatieproducten in omloop raken.”
Datahandelaren als Graydon en Company.info kopen gegevens in uit het handelsregister en verrijken dat met extra informatie, waarna ze het ter beschikking stellen aan klanten. Daarmee vormt het handelsregister de ruggengraat van hun dienstverlening.
Als databedrijven voor elk hergebruik moeten betalen, zoals de KVK wenst, zullen de kosten volgens Graydon-coo Rob Veneboer minimaal verdubbelen. „Alleen Graydon koopt jaarlijks al 1,5 miljoen uittreksels à €2,35 bij KVK. Dus reken maar uit”, liet hij eerder aan De Telegraaf weten. De VVZBI-leden benadrukken dat bestaande wetgeving al allerlei grenzen en voorwaarden aan het gebruik van informatie uit het Handelsregister stelt.
Voor het bestaan van een databankenrecht is vereist dat de KVK, als producent van de databank, risicodragende investeringen heeft gedaan in het Handelsregister. De rechter stelde de dataleveranciers in het gelijk dat de KVK niet het financiële risico van investeringen in het Handelsregister draagt, maar een wettelijke taak uitvoert. Aanleg en beheer van het handelsregister zijn een publieke taak, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.