Minister wil minder zzp’ers in de zorg

Zzp

Minister Helder schrijft in de Hoofdlijnenbrief  Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg, die ze op 13 mei 2022 naar de Twee Kamer heeft gestuurd, dat ze gaat sturen op goed werkgeverschap, zodat zorgprofessionals in loondienst worden gehouden en zelfs weer teruggaan in loondienst. Ze ziet het aantal zelfstandige zorgprofessionals graag dalen.

In de Hooflijnenbrief zegt de minister letterlijk: “Het moet aantrekkelijk zijn om in de zorg en welzijn te (blijven) werken. Dat draagt bij aan het streven om de groei van het aantal mensen die niet in loondienst werken in de zorg, af te remmen.” De minister geeft aan dat werkgevers moeten zorgen voor minder werkdruk, betere balans tussen werk en privé en meer zeggenschap en regie over het eigen werk.

Precies de pijnpunten waardoor de afgelopen 5 jaar er een groei van 50% is geweest onder de zelfstandige zorgprofessionals. Cijfers van de KVK wijzen uit dat er in 2022 zo’n 169.000 zzp’ers in de zorg zijn, terwijl dit in 2017 nog 112.000 zorgprofessionals waren. Enkele geïnterviewden in een artikel in NU.nl geven aan dat ze juist voor zelfstandigheid hebben gekozen omdat ze in loondienst niet de tijd kunnen nemen voor de cliënten, die nodig is of die ze zouden willen geven.

Products You May Like

Geef een reactie