Coronalening Bbz nauwelijks steun te noemen voor zzp’er

Zzp

Gedurende de coronaperiode zijn er meerdere steunmaatregelen opgetuigd, waarvan ook enkele voor zelfstandig ondernemers. De meeste van die regelingen zijn inmiddels weer ingetrokken, zoals de Tozo en de TONK. Ondernemers moeten het inmiddels doen met de Bbz-light en de TVL.

Over de TVL is al veel gezegd en geschreven. Die volstaat helaas lang niet voor iedere ondernemer die het wel nodig heeft. Vooral doordat veel ondernemers worden buitengesloten omdat ze geen vestigingsadres hebben anders dan het woonadres, of omdat ze niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen.

De Bbz-light (Bbz) is tot 1 april 2022 weliswaar aan te vragen met versoepelde eisen, zo geldt er geen vermogenstoets en is de Bbz met terugwerkende kracht aan te vragen, maar blijft problematisch. Gemeenten vragen bijvoorbeeld toch om een vermogenstoets. De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het aanvragen van bijstand is niet des ondernemers en daardoor geen goede vervanger voor de Tozo.

Daarnaast is de hulp vanuit de Bbz aan heel veel regels gebonden, die ondernemers niet goed kunnen overzien als ze akkoord gaan. Een van de vormen van bijstand in het Bbz, naast een periodieke uitkering, is het aangaan van een lening. Maar waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd. Is dat percentage nu verhoogd naar 8%.

Mening stichting ZZP Nederland

Een rente van 8% op een lening vanuit een bijstandsregeling is absurd. Ondernemers die een lening aangaan, doen dat omdat ze financieel in de problemen zitten en niet uit weelde. De overheid lijkt met een woekerrente van 8% een hoog rendement op hun geld te willen halen ten koste van de ondernemers die ze juist zouden moeten helpen.

Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zzp’ers zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat ondernemers het maar zelf moeten oplossen. Dat is onacceptabel.

Products You May Like

Geef een reactie