Iets meer bedrijven failliet verklaard: vooral in sector handel en verhuur

Nieuws

Het aantal blijft volgens het statistiekbureau nog steeds laag in vergelijking met de periode van voor de coronacrisis. Dat komt mogelijk doordat coronasteunpakketten veel bedrijven overeind hebben gehouden die anders failliet zouden zijn gegaan.

In maart gingen 157 bedrijven failliet, exclusief eenmanszaken. Dat cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 168 bedrijven failliet verklaard.

Verhuur

Van alle bedrijfstakken had de handel met 32 het grootste aantal faillissementen maar dat is ook de tak met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden daarna bleef het aantal faillissementen laag.

Products You May Like

Geef een reactie