Nederland en Noordzee-buurlanden gaan voor 150 gigawatt productie windenergie op zee in 2050

Overheid

Op de North Sea Summit in Denemarken maakten Minister-president Rutte en Minister Jetten vandaag samen met Duitsland, België en Denemarken bekend de productie van windenergie op de Noordzee flink op te schroeven en nauwer te gaan samenwerken. In de verklaring die zij vandaag tekenden staat ook dat de landen samen gaan werken aan ‘energiehubs’ op zee die meerdere landen verbinden. 

Een energiehub maakt het mogelijk om opgewekte elektriciteit op zee te verzamelen, dit om te zetten naar bijvoorbeeld waterstof en te coördineren waar de energie naartoe moet gaan. De verklaring staat ook in het teken van nauwe samenwerking om goedkeuringsprocessen sneller te doorlopen en meer steun vanuit de EU voor windenergie op zee te realiseren. Denemarken en Nederland tekenden daarnaast ook een verklaring over een te onderzoeken elektriciteits- en waterstofverbinding tussen het Deense energie-eiland en een toekomstige Nederlandse energiehub op zee.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: ‘De samenwerking tussen de vier Noordzee-buurlanden is belangrijk voor ons – én Europa – om meer groene energie te produceren en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Met de 150 gigawatt aan windenergie kunnen meer dan 200 miljoen Europese huishoudens voorzien worden van groene stroom. De vier landen bevinden zich in de unieke positie om gebruik te kunnen maken van wat de Noordzee biedt: veel windkracht en een ondiepe zeebodem. Het verbinden van de energiehubs en het delen van kennis en middelen helpen ons de gezamenlijke klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken en ik kijk ernaar uit om dit samen verder te ontwikkelen.’

Het kabinet heeft recent aangekondigd dat de totale geplande capaciteit voor windenergie op zee in Nederland wordt verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030. Voor het einde van dit jaar stuurt de minister voor Klimaat en Energie een kamerbrief met de ambitie voor windenergie op zee productie tot 2050.

Lees meer over de North Sea Summit verklaring tussen de staatshoofden.

Lees meer over de North Sea Summit verklaring tussen de energieministers.

Lees meer over de verklaring tussen Denemarken en Nederland.

Products You May Like

Geef een reactie