Toename wanbetaling jaagt faillissementen aan

Nieuws

Risk director Johan Geeroms voorziet een aanzienlijke economische achteruitgang. „Met de hogere inkoopkosten en de toename van wanbetaling hebben bedrijven steeds meer werkkapitaal nodig om de dagelijkse business draaiende te houden. Anders gezegd: ze houden minder geld over voor structurele maatregelen die de toekomst van bedrijven bepalen, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten, overnames, groei, modernisering of schuldvermindering.”

Prijsverhoging

Hoe bedrijven de komende tijd presteren zal volgens Geeroms sterk afhangen van hun vermogen om de hogere kosten door te rekenen aan de eindklant. „Voor veel Europese bedrijven is prijsverhoging op de korte termijn geen optie waardoor de winstmarge onder druk komt te staan.” Een faillissementsgolf is in de ogen van Geeroms niet meer dan een logisch gevolg hiervan.

„We komen uit een tijd dat de overheid de bedrijven lange tijd een reddingsboei heeft toegeworpen. Het lijkt erop dat eenzelfde ruimhartige steun van overheden er nu niet gaat komen. Bedrijven moeten nu hun eigen broek zien op te houden, terwijl ze de gevolgen van covid-19 nog aan het verwerken zijn.”

Sanering

Allianz Trade verwacht voor de belangrijkste Europese exportmarkten dat het aantal faillissementen van bedrijven dit jaar met 10% zal stijgen. Geeroms: „In feite niet meer dan logisch natuurlijk. Er zijn zoveel ongezonde bedrijven in leven gehouden dankzij de staatssteun. Die sanering begint nu los te komen.”

Products You May Like

Geef een reactie